Genrebild. Foto: SVT

Socialnämnden i Kristinehamn får kritik av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Bristande förbättringsarbete, obefintlig dokumentation och fel som inte följts upp. Socialnämnden i Kristinehamn har fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat socialnämnden i Kristinehamn och konstaterat att nämnden bland annat inte utrett om det finns brister i verksamheten. Myndigheten har också konstaterat att nämnden inte följer lagen när det gäller att utreda klagomål som kommit in.

– Det finns ingen sammanställning eller analys över de klagomål och synpunkter vi har tittat på. Det måste man göra enligt Socialstyrelsens föreskrifter för att kunna göra förbättringar, säger IVO-inspektören Ingemar Wegfors som jobbat med utredningen.

Kvalitén kontrolleras inte

Socialnämnden är det politiska organ som socialtjänsten ligger under, vilket innebär att kvalitén inom socialtjänsten inte kontrollerats fortlöpande enligt rutiner. Det är då svårt att se trender och mönster och upptäcka var verksamhetens brister finns.

IVO har granskat flera klagomål och klagomålsutredningar som socialnämnden i Kristinehamn har hanterat. Nämnden har inte gjort ordentliga riskanalyser, vilket behövs för att verksamheten ska kunna förhindra att samma fel sker igen.

Genrebild. Bristerna gör att nämnden har svårt att upptäcka fel i verksamheten enligt IVO. Foto: SVT

Bristande kontroll

Nämnden brister också i sin egenkontroll, vilket innebär att de inte analyserar om verksamheten når upp till krav och mål.

– Man har riktat in sig mer på att svara den klagande än att utreda det, säger Ingemar Wegfors.

Socialnämnden är beslutande organ för socialtjänsten och IVO har intervjuat bland annat socialnämndens ordförande Eric Hesselius (L).

– Jag känner till kritiken men har egentligen inga kommentarer i dagsläget. Vi ska lyfta detta i nämnden och redogöra för turerna, säger Eric Hesselius.

Vad de här felen kända i verksamheterna sedan tidigare?

– Ja den här kritiken var väntad enligt förvaltningen.

Enligt IVO:s utredning kan en orsak till bristerna vara att det dokumentationsverktyg som används inte stöder andra sätt att dokumentera. Enligt de parter som IVO pratat med inom socialnämnden har verksamheten en bit kvar innan de når Socialstyrelsens krav på dokumentation. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.