Kristinehamns kommun har betalat ut överlägset mest pengar i avgångsvederlag i Värmland under 2019 och första halvåret 2020. Foto: SVT

Efter påtryckningar: Kristinehamn lämnar ut uppgifter om avgångsvederlag

Uppdaterad
Publicerad

I somras begärde SVT ut uppgifter från alla kommuner i Sverige om hur mycket de betalat i avgångsvederlag till uppsagd personal.

273 av 290 kommuner svarade och Kristinehamn var den enda kommunen som beslutade att inte lämna ut uppgifterna. Efter ytterligare påtryckningar har de nu ändrat sig och det visar sig att de betalat ut mest av alla kommuner i Värmland – med råge.

I SVT:s kartläggning visade det sig att de värmländska kommunerna köpt ut personal för nära åtta miljoner kronor under 2019 och första halvan av 2020.

Men där ingår inte Kristinehamn.

Ville inte lämna ut uppgifterna

De hade gett avslag på begäran om att lämna ut uppgifterna, med hänvisning till att uppgifterna inte rör ”beslut per definition” och att de inte kan sammanställas på ett sätt som anses vara av ”rutinbetonad karaktär”.

En bedömning som de alltså är helt ensamma om och som SVT överklagade i somras. En kort tid före publicering kontaktade SVT återigen Kristinehamns kommun för att få ut uppgifterna men blev hänvisade till det tidigare beslutet.

”Nog en missuppfattning”

När SVT sedan påminner om att samma uppgifter, men bara för 2019, har publicerats i Nya Kristinehamns-posten, ändrar de sig dock. Det hela ska vara ett missförstånd, trots alla kontakter.

– Det var en något otydlig begäran som jag fick, säger kommunjuristen Jan Ekelund, som skrivit under beslutet.

– Det var nog en missuppfattning om vad som skulle lämnas ut, fortsätter han.

Totalt över fem miljoner

När siffrorna väl kommer SVT tillhanda visar det sig att Kristinehamns kommun köpt ut personal för långt mer än de andra värmländska kommunerna – över fem miljoner kronor, jämfört med Värmlands övriga kommuners totala åtta miljoner.

Summan är 5,2 miljoner kronor fördelat på elva avgångsvederlag.

Totalsumman kommer dock att öka eftersom det i två av fallen sker avsättningar till tjänstepension till och med februari 2021.

Det enskilt största avgångsvederlaget fick tidigare kommundirektören Anders Dahlén med nästan 2,2 miljoner kronor och det är en posterna som omfattas av fortsatta avsättningar till tjänstepension precis som tidigare ekonomichefen Wibecke Björkelund som hittills har fått drygt 1,6 miljoner kronor.

Nuvarande kommundirektören Martin Willén menar att siffrorna inte är representativa för Kristinehamn över tid.

– Normalt ligger vi inte på den här höga nivån. Men nu har vi gjort två överenskommelser som har mycket pengar i sig och då blir summan hög över den här perioden, säger han.

Vill undvika topplacering

Martin Willén säger att merparten av överenskommelserna rör anställda som inte har chefsbefattningar.

– I de flesta fall görs överenskommelsen som ett sorts stöd för personen att komma vidare, till exempel vid ett rehabärende där det inte är möjligt för personen att återgå till sitt tidigare arbete.

Martin Willén hoppas samtidigt att Kristinehamn inte hamnar i topp på liknande listor framöver.

– Det är klart att utgångspunkten är att inte hamna i de här lägena även om det är svårt att undvika. Men eftersom vi är en politiskt styrd organisation är det viktigt att om en ny majoritet blir vald och den inte är överens med befintlig kommundirektör så måste det vara möjligt att göra en överenskommelse där eftersom det är folket som har röstat fram majoriteten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer