Elina Eriksson från Björneborg Foto: TT/Privat

Kristinehamnsmekare – bäst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hon visste inte riktigt vad hon skulle välja på gymnasiet utan det blev det hon kom in på. Vilket visade sig bli ett väldigt bra val till slut för Elina Eriksson från Björneborg, som nu har utsetts till Sveriges bästa – på reservdelar.

– Nu kan jag visa dem som sa att man inte kunde att man verkligen kan, säger hon.

Hon var ute på praktik när hon blev påmind av sin lärare att det snart var dags för slutprov. I samband med detta fick hon också veta att slutprovet även skulle vara en tävling.

Elina Eriksson pluggar personbilsmek på Presterudsgymnasiet i Kristinehamn där hon själv har valt att inrikta sig på reservdelar. På tävlingsdagen fick hon och hennes klasskamrater svara på 50 frågor.

– Jag fick svara bland annat på matematiska frågor och på vad olika reservdelar heter på engelska – och en hel del annat, berättar hon.

Bäst i Sverige

Och svaren visade sig vara bra. Så bra att Elina Eriksson vann tävlingen och nu kan titulera sig ”Sveriges bästa unga reservdelsspecialist”.

– Det är jättekul. Speciellt kul eftersom jag har haft det lite struligt i skolan – men nu känns det som att jag kan visa dem som sa att man inte kunde att man verkligen kan.

Presterudsgymnasiet är en del av Motorbranschcollage som är ett initiativ från Motorbranchens Yrkesnämnd, MYN, för att höja statusen och kvaliteten på fordonstekniska gymnasieutbildningar. Slutprovet är en del av nämndens satsning som också ska fungera som en kvalitetsstämpel på att man besitter de kunskaper som efterfrågas i branschen.

”Lär sig alltid något nytt”

Elina kommer nu att, i samband med sin student om några veckor, att få ta emot ett pris från företrädare för MYN. Sedan väntar sommarjobb inom reservdelsbranschen.

– Det är görkul. Jag tycker om att hjälpa kunderna och man får hitta delar till allt från raggarbilar till nyare bilar och båtar. Så man lär sig något nytt hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.