Kristinehamnspod för tonårsföräldrar

Uppdaterad
Publicerad

I Kristinehamn släpper nu kommunens familjestödjare en pod som man kan lyssna på på nätet. Den ska vara till hjälp för tonårsföräldrar. Det är åtta avsnitt med olika teman, som ger tips och stöttar när föräldrarollen ställs på prov. 

Alla kommuner ska erbjuda föräldraskapsstöd till föräldrar med barn i alla åldrar, berättar Klara Tufvesson som jobbar som folkhälsoutvecklare i Kristinehamns kommun. I förebyggarenhetens uppdrag igår att erbjuda sådant stöd och tonårsföräldrar efterfrågar mer stöd men de behöver kommunen nå på andra sätt.

– När barnen är små så finns kontakten mellan föräldrar och kommunens familjestöd genom mödravård och föräldragrupper. Men när barnen blir äldre är kontakten inte lika självklar, säger Klara Tufvesson och fortsätter:

– Man kanske inte har lika mycket tid som när man har mindre barn men man behöver fortfarande stöd och råd, och då tror vi att pod kan vara en bra väg att nå ut, säger  Klara Tufvesson.

Viktiga minuter

Poden heter Viktiga minuter och är fjorton lagom långa minuter att lyssna till när man åker buss eller står i kö.

– Den heter så för att man ska försöka möta sitt barn några viktiga minuter varje dag och vara närvarande då. Att man kan få till de där minuterna för det är det som är basen för relationen, där man ser och hör varandra. Det är det som gör att man sedan vänder sig till föräldern om man får bekymmer eller kanske bara vill umgås, säger Johanna Östlund som under många år mött ungdomar och föräldrar i sitt jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.