Foto: TT

Kristoffersson byter spår – kör rally-SM

Publicerad

Johan Kristoffersson kommer inte att försvara sin mästartitel i STCC och i rallycross. Istället blir det en internationell satsning i WTCR-serien i Sébastien Loebs team. Och så en full säsong i SM-rally och deltagande i Svenska rallyt.

Smokingen är inhängd i garderoben efter gårdagens idrottsgala. Nu är det inte uppmärksamhet över triumferna från 2018 som gäller, utan full fokus på den kommande säsongen. Och för Johan Kristoffersson är det nya utmaningar på alla fronter.

Som regerande världsmästare i rallycross och mästare i STCC väljer han att inte försvara någon av titlarna. Istället blir det en internationell satsning på WTCR, den internationella racingserien för standardvagnar.

-Jag har kört full säsong i STCC två gånger och blivit mästare två, det känns bra. Desto tråkigare att inte få försvara mina VM-titlar i rallycross, säger han till TT.

Ett läroår

I WTCR handlar det om tio tävlingshelger med inledning i Marrakech i början på april och avslutning i Malaysia i slutet på året.

-Jag ser det som ett läroår. Jag har erfarenhet av bilen, men de flesta banorna är nya och formatet blir nytt, säger Kristoffersson.

-Målet är att försöka hålla mig undan problem och att ta en delseger.

I WTCR kör Johan Kristoffersson en Volkswagen Golf GTI TCR, en likadan bil som han körde i STCC senaste säsongen.

-Jag känner mig trygg med teamet. De har stor erfarenhet. Och jag får med mig min ingenjör Richard Browne som var med förra säsongen i rallycross.

Bataljer mot Björk

I WTCR ställs han mot en annan svensk, den tidigare WTCC-världsmästaren Thed Björk som nu storsatsar med Cyan Racing i sin nya Lync & Co 03 från Volvos huvudägare Geeley.

-Jag ser fram mot bataljer med Björk. Han är en duktig chaufför och jag hoppas på flera svenska segrar under året, säger Kristoffersson.

Förutom den internationella satsningen på WTCR blir det rally på hemmaplan. Kristoffersson planerar att köra full säsong i SM i sin Volkswagen Polo GTI R3. Målet är att gå en kamp om guldet. Redan till helgen körs första deltävlingen, Bergslagsrallyt i Ludvika. En extra krydda blir också Svenska rallyt i februari där Kristoffersson ska köra i WRC2-klassen.

Fakta: Kristofferssons tävlingssäsong

WTCR-säsongen 2019:

Marrakech, Marocko, 5-7 april

Hungaroring, Ungern, 26–28 april

Slovakia Ring, Slovakien, 10–12 maj

Zandvoort, Nederländerna, 17–19 maj

Nürburgring, Tyskland, 20–22 juni

Vila Real, Portugal, 5–7 juli

Ningbo, Kina, 13–15 september

Suzuka, Japan, 25–27 oktober

Circuito da Guia, Macau, 14–17 november

Sepang, Malaysia, datum ännu inte klart

Källa: WTCR

SM-serien i rally:

Bergslagsrallyt, Ludvika 25-26 januari

South Swedish Rally, Älmhult, 31 maj–1 juni

Gästabudsrallyt, Nyköping, 14–15 juni

Kolsvarundan, Kolsva, 16-17 augusti

East Sweden Rally, Linköping, 6–7 setember

Rally Blekinge, Karlshamn, 27–28 september.

Källa: rallysm.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.