”Vi ska syssla med sjukvård, inte med att driva flygplan”, säger Anna Mannfalk (M), styrelseledamot KSA: Foto: SVT

Kritik mot ambulansflygsatsningen – men i Värmland säger politikerna ja

Uppdaterad
Publicerad

Det finns kritiker till den storsatsning på ambulansflyg som regionerna nu gör. Men i Värmland är politikerna i eniga.

– Vad vi kan se är att verksamheten kan starta under 2021 till gagn för värmlänningarna och våra patienter, säger regionrådet Fredrik Larsson (M)

– Det finns ett mått av solidaritet i det här, säger Ulric Andersson (S), regionråd i opposition.

Bara inköpen av sex jetplan kostar mer än 700 miljoner kronor. Nästa vecka ska budgeten för Svenskt ambulansflyg, KSA, fastställas. Driftkostnaderna beräknas öka succesiv, och enligt budgetförslaget ser det ut såhär de kommande åren:

• 2021: 151 miljoner kronor.

• 2022: 222 miljoner kronor.

• 2023: 230 miljoner kronor.

Men det är stor osäkerhet eftersom upphandling pågår.

Sjukvårdspartiets Marianne Utterdahl är den regionpolitiker i Värmland som ska vara med och besluta om budgeten. Men hon är inte beredd att intervjuas om det.

Kritiska röster i Skåne

Ulric Andersson är suppleant i samma organisation.

– Jag ser inte att det är några risker. Man har ju gjort en bedömning att det är bättre att ha verksamheten i egen regi än att upphandla av privat verksamhet, säger Ulric Andersson.

Men det det finns också högljudda kritiker.

Regionrådet i Skåne, som själv sitter i styrelsen för Svenskat Ambulansflyg KSA, som ska äga de sex beställda jetflygplanen och driva flygbolaget är kritisk. Hon representerar hela södra sjukvårdsregionen, Skåne, Halland, Kronoberg och Blekinge.

I klippet hör du argumenten för och emot satsningen på ambulansflyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.