Karlstads kommunalråd, Per-Samuel Nisser (M), är kritisk till de långa handläggningstiderna vid förvaltningsrätten. Foto: SVT

Kritik mot domstolens långa handläggningstider

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommunalråd, Per-Samuel Nisser (M), är kritisk till de långa handläggningstiderna vid förvaltningsrätten. Han anser att det riskerar att hämma utvecklingen i Karlstad. Nu vill han begränsa möjligheten till överklagan.

– Jag är kritisk till att det tar så lång tid innan man kommer till beslut, säger han.

Per-Samuel Nisser säger att han vill se en gräns för vilka kommunala beslut som ska kunna överklagas och vem som ska kunna göra det.

– De som karlstadsborna har valt borde få bestämma mer i den här typen av frågor och i vissa ärenden bör det finnas mindre möjligheter till överklaganden, säger han.

Advokat: risker med långa handläggningstider

Också Henrik Nilsson, vid advokatbyrån Allians, anser att handläggningstiderna blivit alldeles för långa.

– Det är inte bra, det står i förvaltningslagen att ärendena ska handläggas skyndsamt och i slutänden är det en rättssäkerhetsfråga, säger han.

I klippet berättar han hur en av hans kunder drabbades när domstolens beslut dröjde ett och ett halvt år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.