Köpt tjänster för 173 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2010 har arbetsförmedlingen i Värmland köpt tjänster av privata bolag för 173 miljoner kronor. Bland annat för att de ska ta hand om och coacha arbetslösa.

– Det är ett politiskt beslut som ligger bakom det, säger Lena Hertzberg, chef på arbetsförmedlingen i Karlstad.

Sammanlagt är det ett 50-tal företag som anlitas av arbetsförmedlingen i Värmland och som konkurrerar med varandra om uppdragen.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Lena Hertzberg säger att resultatet, hur många som får jobb genom coachningen, är ungefär detsamma för de privata bolagen som för arbetsförmedlingen.

Men det finns kritik mot den verksamhet som erbjuds hos jobbcoacherna. Till exempel mot företaget Work for you i Karlstad som står bakom jobbklubben.

– Vi är bara pengar för företaget och det verkar som om vi kan behandlas lite hur som helst, säger Susanne Pettersson i Karlstad, som är arbetslös och har gått på åtgärder på jobbklubben hos privata bolaget Work for you.

Och hon är inte ensam. Vi har pratat med flera som är kritiska. Både arbetssökande och coacher eller konsulter som de anställda kallas.

Erika Bergkvist i Karlstad är utbildad informatör och tycker inte att jobbklubben är anpassad för henne.

– Just nu ger det mig ingenting annat än frustration och stress, säger hon.

Sara Strömgren Davidsson, vice vd på Work for you, säger att företaget har tydliga riktlinjer för att hantera missnöjda deltagare.

– Om deltagare upplever att de inte får det stöd de förväntar sig av sin jobbkonsult eller inte fått det bemötande de vill ha, då ser vi det som ett misslyckande, säger hon.

Men enligt henne är resultatet när det gäller att få ut de arbetslösa i jobb goda.

– Senaste mätningen vi gjort visar att 48,9 procent av dom som kommer till oss inom jobb- och utvecklingsgarantin kommer ut i jobb eller utbildning, säger hon.

Det här anlitar arbetsförmedlingen i Värmland mest:

Kursverksamheten

Personalstrategerna

Miroi I-Learning

Lernia

Work for you

Adecco Sweden

A till Ö företagsutveckling

Academia Eductus

Henrik Burak AB

Manpower

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet