Foto: SVT

Kritik mot möjligheten till packjakt

Publicerad

Naturskyddsföreningen i Värmland riktar nu skarp kritik mot Länsstyrelsen för att de tillåter användning av flera hundar under den kommande vargjakten. Föreningen menar att beslutet öppnar för en kritiserad oetisk jaktform, så kallad packjakt, som leder till onödigt lidande för de djur som ska fällas.

När Länsstyrelserna i Värmland och Örebro beslöt tillåta jakt på tolv vargar i vinter, som sedan överklagats, så skrevs en rekommendation om hur hundar får användas in i beslutet. Om drivande hund används rekommenderar de att två till tre hundar som förföljer varg används samtidigt.

– I exempelvis Brattforsreviret ska sex vargar jagas. Fyra av dem är valpar som ska jagas med ett pack på tre hundar. Och det är inte vilka hundar som helst. De är ju inte speciellt snälla om de kommer i kapp en ängslig och rädd vargvalp, säger Jan Bergstam som för Naturskyddsföreningens talan.

Läs mer: Osäkert för vargjakten in i det sista

– Jag skulle nog säga att den största risken löper hunden, eller hundarna, i det här fallet, säger Maria Falkevik som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

Hetsar sönder bytet

Naturskyddsföreningen är kritisk mot att det inte heller sätts något tak för hundanvändningen och menar att det öppnar för packjakt, en starkt kritiserad jaktform där ett koppel hundar släpps på bytet och hetsar det till utmattning.

– Om en ensam valp får tre hundar efter sig så är det oetiskt, tycker jag. När andra länder förbjuder packjakt ska väl inte Sverige börja med det, säger han.

Men Länsstyrelsen i Värmlands rovdjursansvariga anser inte att kritiken är befogad.

– Det är ju ändå så att det är praktiska omständigheter som styr hur man kommer att använda hundar. Och det är inte aktuellt med någon form av packjakt i Sverige. Det är det inte på någon viltart. Dessutom måste man alltid ta hänsyn till att viltet inte får utsättas för onödigt lidande när man genomför jakten. Det mesta av det här är reglerat i lagstiftningen, säger Maria Falkevik på Länsstyrelsen i Värmland.

– Man får ju hoppas att jägarna är såpass etiska att de följer rekommendationen. Men det vet man ju inte, hur det blir med det, replikerar Jan Bergstam på Naturskyddsföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet