Kritiken mot jobbcoacher växer

Uppdaterad
Publicerad

Nu växer kritiken mot arbetsförmedlingen i Värmland, som anvisar arbetslösa till externa företag för coachning.

Flera arbetssökande har slagit larm till arbetsförmedlingen om att de är missnöjda med verksamheten vid jobbklubben i Karlstad, som drivs av företaget Work for you.

”Efter fyra dagar sjönk min motivation till noll, jag kände som om jag hamnat på vuxenförvaring”, skriver en av deltagarna.

En annan arbetssökande skriver:

”Dom hade verkligen noll koll, min första tanke var var har jag hamnat. Gick därifrån tårögd, besviken och maktlös, något jag är fortfarande”.

”Slöseri med tid och pengar....större delen av vår grupp tycker likadant”

En deltagare skriver till arbetsförmedlingen och berättar om hur en coach skriker åt deltagare att de borde söka psykhjälp.

– Jag tycker inte att mertalet av coacherna har en bra attityd mot människor. Tycker inte att vi behandlas med respekt. Vi är bara pengar och behandlas lite hur som helst, säger Susanne Pettersson som gått på jobbklubben sedan i höstas.

Företagets vice vd, Sara Strömgren Davidsson säger att det inte är konstigt att det finns de som är missnöjda eftersom man arbetar med så många arbetssökande.

– Om en deltagare upplever att man inte fått det stöd man förväntar sig eller det bemötande man vill ha då ser vi det som ett misslyckande och då har vi tydliga rutiner för att hantera klagomål, säger hon.

Värmlandsnytt har tagit fram siffror som visar att arbetsförmedlingen i Värmland  anlitat privata företag för 173 miljoner kronor sedan 2010. Bland annat för att coacha arbetslösa ungdomar och långtidsarbetslösa.

Ett 50-tal bolag konkurrerar om uppdragen. Förra året var prislappen 56 miljoner kronor.

Också facket Unionen är kritisk till satsningen på externa coacher.

– Pengarna bör läggas på kompetensutveckling, säger Magnus Hildebrand, regionchef för Unionen i Värmland.

Han hänvisar till undersökningar visar att företag i Värmland har stort behov av att anställa men de arbetslösa har fel utbildning.

– Det behövs utbildningsinsatser så de arbetssökande får rätt kompetens, säger Magnus Hildebrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet