Många föräldrar är kritiska till den nyöppnade förskolan Foto: SVT

Kritiserat Filipstadsdagis byggs om

Publicerad

Den hårt kritiserade förskolan Lyckebo i Filipstad byggs om. Det beslutade kommunsstyrelsens teknikutskott idag. Byggstart redan nästa vecka, och i slutet av april ska det stå klart. 

Det var i julas som förskoleavdelningen Lyckebo öppnade i en källarlokal. En lokal som visade sig ha en mängd brister. Bland annat saknades rinnande vatten i anslutning till skötbordet där barnens blöjor ska bytas, toalett finns i en helt annan del av fastigheten och nödutgången är vid ett fönster strax under taket. Och både föräldrar och personal var mycket kritiska.

– Vi får ha plasthandskar, våtservetter och sprita händerna, berättade Lise Arvidsson, barnskötare på Lyckebo.

Filipstadsförskola

Närmast rinnande vatten finns i köksdelen bredvid, men där får inga händer tvättas, eftersom det där hanteras livsmedel.

Förskolan blir kvar

Men nu ska det alltså bli bättring. Förskoleavdelningen blir kvar i källaren, men lokalerna anpassas bättre efter verksamheten, bland annat genom att det byggs nya toaletter; en vanlig och två med skötbord. En ny entré byggs, bland annat för att leva upp till de utrymningskrav som finns. 

– Det var det akuta behovet av fler förskoleplatser i höstas som gjorde att vi öppnade en avdelning i källaren, men det blev inte bra, så nu försöker vi åtgärda det så snart som möjligt, säger Inge Nilsson Pihl, teknisk chef på Filipstads kommun och förklarar att det aktuella huset ligger i suteräng och att alla bitar som hittills saknats kommer att finnas i ett plan när bygget är klart. 

Dessutom ska det under våren byggas ytterligare en avdelning på Lyckebo. Allt beräknas kosta drygt 1,7 miljoner kronor och planeras vara klart redan den 30 april i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filipstadsförskola

Mer i ämnet