Restaurang i Karlstad fick stänga ner under torsdagen efter att ha brustit i att följa rekommendationerna om att förhindra smittspridning. Bilden är en genrebild. Foto: Arkivbild/TT

Restaurang klarade inte coronakravet – stängs ner

Uppdaterad
Publicerad
Det är restaurangen Cazanova i Karlstad som tvingas stänga efter beslut från smittskyddsläkaren i Region Värmland. Det eftersom krogen inte lever upp till de rekommendationer som regionen och Folkhälsomyndigheten har om åtgärder som krävs för att hindra smittspridningen av covid-19.

Under torsdagen kom beslutet att den första restaurangen i Karlstad stängs eftersom man inte följt de råd och rekommendationer som regionen, kommunen och Folkhälsomyndigheten har för att förhindra spridningen av corona.

Enligt rekommendationerna så ska krogar, kaféer och restauranger bland annat se till att man förhindrar att för många personer rör sig inne i lokalerna, att borden inte sitter för tätt och att man undviker köbildning. Det är bland annat därför som regionen nu tagit beslutet att Cazanova nu ska stängas ner.

I polisens promemoria står det att det varit tätt mellan borden inne i restaurangen och att många personer stått vid baren.

Bad gästerna att sätta sig ner

Det står också att en anställd har bett gästerna att sätta sig ner vid borden och att en röst i högtalarna uppmanat dem att göra detsamma.

I regionens beslut står det att Karlstad kommun har haft upprepade kontakter med de ansvariga på krogen, både genom besök och samtal, men att man trots det inte har vidtagit de åtgärder som efterfrågats. Flera anmälningar har kommit in mot krogen, står det vidare.

”Vi har gjort allt i vår makt”

Denny Trtak är en av de ansvariga på restaurangen och är förvånad över beslutet.

– Vi har haft en dialog med smittskydd under en lång tid, och de har varit positiva till de arbete vi har gjort, så det är synd att det har gått så fort från att de är positiva till att vi måste stänga ner, säger han.

Trtak har ännu inte tagit del av vilka brister som ligger till grund för beslutet när SVT når honom på torsdagskvällen.

– Vi har gjort allt i vår makt för att följa rekommendationerna, så vi vet inte vad vi hade kunnat göra bättre. Nu får vi avvakta tills vi får direktiv om vad som kan förbättras, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet