Foto: Arkivbild/TT

Kvinnojouren i Nordvärmland efterlyser fler jourkvinnor

Publicerad

Tjej- och kvinnojouren i Nordvärmland söker nu med ljus och lykta efter fler jourkvinnor. Med flera projekt på gång och ett konstant behov av stöd till utsatta kvinnor räcker inte längre de redan aktiva jourkvinnorna till.

Tjej- och kvinnojouren i Nordvärmland består i dag av två anställda och runt 15 kvinnor som arbetar på frivillig basis. Men de räcker inte till. För att få verksamheten att gå ihop behöver de rekrytera ytterligare ett tiotal jourkvinnor.

– Vi har många kvinnor som kommer till vår jourlägenhet och då behöver vi utföra stödsamtal, även kvinnor som bor i Torsby kommun ringer och behöver stödsamtal. När det är folk i lägenheten är det hårt tryck på de som är anställda och för att underlätta för oss skulle vi behöva fler jourkvinnor, ja, tio till, kanske. Vi är 14 i dag men de kommer och går, säger Gunnel Axelsson som är ordförande i Tjej- och kvinnojouren i Nordvärmland.

Vad är det ni söker för personer?

– Vi söker folk som är engagerade i det här och som är stabila själva. Man kan inte hjälpa andra om man inte är stabil. Vi får ju höra en del elände.

Hur ska ni hitta dem?

– Många av de jourkvinnor vi har rekommenderar sådana de känner och vi annonserar och letar efter dem på olika sätt, på Facebook och så.

”Är man fler blir det lättare”

Jourkvinnorna i Nordvärmland erbjuder inte bara utsatta kvinnor stöd och boende vid akut behov utan arbetar också förebyggande. Just nu pågår bland annat två projekt med inriktning på våld mot äldre- och funktionshindrade kvinnor.

– Ja, det som vi hinner med mer om vi är fler är ju det förebyggande arbetet. Om vi bara är några få så blir det ju hårt tryck på de som jobbar ideellt. Är man fler blir det lättare, säger Gunnel Axelsson.

Om man är för få, vad gör det med orken och engagemanget?

– Ja, vi har ju varit få tidigare och då har man fått sänka ambitionen, det är ju det det handlar om. Mitt mål är egentligen att avskaffa oss själva fört jag tycker samhället ska ta hand om det vi gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.