Kyckling lockar värmlänningar

Publicerad

En kycklingfabrik i Norge lockar många unga och arbetsvilliga värmlänningar. Inom ett år ska fabriken expandera och verksamheten ska bli ännu större.

Ett av de företag som sysselsätter flest Årjängsbor är kycklingfabriken Nortura Haerland i Norge. Ungefär en tredjedel av personalen är bosatt i Sverige.

– Jag kände att jag ville göra något annorlunda. Jag har tidigare varit journalist, men nu får jag jobba mer med kroppen än med hjärnan och det uppskattar jag, säger Sara Moll.

I dag producerar företaget 500 ton kycklingprodukter i veckan. Det är norskt kyckling- och kalkonkött som förvandlas till bland annat filéer, köttfärs och specialprodukter som ”pölsekuler”. Produkterna skickas sen ut till hela Norge.

Nu ska verksamheten utökas och mer paketering ska ske i lokalerna. Hur många nya arbetstillfällen det kommer att innebära är ännu oklart, men fabriksdirektör Kai Fjeld välkomnar värmlänningarna.

– Värmlänningarna är väldigt bra på industri och sådan erfarenhet behöver vi här i Norge, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer