Vi Korsets kapell i Arvika monterades koppartaket ned av tjuvar.

Kyrkan varnar för koppartjuvar

Publicerad

Karlstads stift varnar nu församlingarna för att koppartjuvar är i farten igen. Flera församlingar har drabbats i sommar, bland annat fick Korsets kapell i Arvika hela taket bortmonterat.

Enligt stiftet ligger kyrkomiljöerna som tjuvarna valt lite avsides så att de kan jobba mer eller mindre ostörda. Det senaste exemplet gäller kopparplåten på huvudingången till Björneborgs kyrka utanför Kristinehamn som blivit demonterad. Tidigare har även Ljusets kapell i samma pastorat drabbats, berättar Jan-Inge Östby som är fastighetsansvarig i Kristinehamn.

– De gick runt och ryckte upp rör från stuprännor. Vi skulle då återställa det, men då fick vi återigen besök i juli. Då började man plocka ner tak, säger han till P4 Värmland.

Väljer omsorgsfullt

Enligt Greta Sjöbom, kommunikatör på Karlstads stift, väljer tjuvarna sina objekt med omsorg.

– De passar på när det ligger litet avsides, därför uppmanar vi till uppmärksamhet. För fem år sedan hade vi problem, bland annat i Bjurtjärn, säger hon till SVT Nyheter Värmland.

Enligt stiftet är det tydligt att de större kopparstölderna är utförda av personer med professionella kunskaper och verktyg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer