Ruds kyrkogård i Karlstad var en av kyrkogårdarna som omfattades av strejken, som nu är avblåst. Foto: SVT

Kyrkogårdsarbetarnas strejk avblåst – 70-tal i Värmland omfattades

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkogårdsarbetarnas strejk är avblåst. Strejken bröt ut i fredags men under tisdagen kom Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och fackförbundet Kommunal överens om ett omställningsavtal för Kommunals medlemmar.

I Värmland omfattades ett 70-tal av fackförbundet Kommunals medlemmar på fyra olika orter där yrkesrollerna kyrkvaktmästare, kyrkogårdsarbetare och krematoriearbetare berördes.

Under tisdagskvällen meddelade Kommunal på sin hemsida att strejken var över och att fackförbundet och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är överens om ett nytt kollektivavtal samt villkoren i ett nytt modernt omställningsavtal.

– Vi har förhandlat fram ett starkt kollektivavtal där bland annat allhelgona blir en storhelg. Vi har också förbättrat möjligheterna för de anställda att få yrkesutveckling och omställningsmöjligheter, detta har vi gjort utan kraftiga försämringar i kollektivavtalet, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal på hemsidan.

Överenskommelsen innebär bland annat att Kommunal säkrat tidigare framförhandlade löneökningarna som kommer att betalas ut retroaktivt från 1 april.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur Ruds kyrkogård riskerar att påverkas av strejken. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.