• Viktigt meddelande:

    Brand med kraftig rökutveckling i ställverk utanför Stockvik i Sundsvall. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Kyrkoherde Kajsa Kvarned i Kristinehamns pastorat om kyrkovalet: ”Man borde ta chansen att uttrycka vad man tycker och tänker om inriktningen på kyrkans verksamhet”. Foto: SVT

Kyrkovalet: Flest soffliggare i Kristinehamn

På söndag är det kyrkoval, ett val som i regel har ett lågt valdeltagande. Vid förra valet hade Kristinehamns pastorat hade bland det lägsta valdeltagandet i hela stiftet.

Klockan börjar närma sig halv ett på församlingshemmet i Kristinehamn. Tre personer sitter på stolarna utanför vallokalen och väntar på att få gå in och rösta.

LÄS MER: Lysviksborna röstar gärna i kyrkovalet

Kyrkovalet brukar kallas för det bortglömda valet och det kanske är extra bortglömt i Kristinehamn. Vid förra kyrkovalet 2013 låg valdeltagandet på 13,1% inom Karlstads stift. I Kristinehamn gick bara var tionde röstberättigad till valurnorna.

– Eftersom jag inte röstar själv tycker jag inte att det är så konstigt, men varför det är så vet jag inte, säger Kicki Persson.

TV: Så fungerar kyrkovalet

– Nej, jag ska inte rösta men jag tycker att alla gör som de vill. Det är upp till var och en, säger Britt-Marie Nyholm.

”Borde ta chansen”

På församlingshemmet i Kristinehamn är man vana vid att det inte är någon rusning till röstningen, varken under den tid man kan förtidsrösta här eller på själva valdagen.

– Men jag tycker att det är jättetråkigt. Eftersom vi har så många medlemmar i Svenska kyrkan så borde man också ta chansen att uttrycka vad man tycker och tänker om inriktningen på kyrkans verksamhet, säger kyrkoherde Kajsa Kvarned.

Ingen förhoppning om rusning till vallokalerna

I år har man satsat extra på att ha hearings med de olika partierna efter gudstjänsten. Svenska kyrkan har också gjort reklam för kyrkovalet. Men det finns ingen förhoppning om att det skulle leda till någon rusning till vallokalerna.

Lars Johansson (S), ordförande i valnämnden i Kristinehamns pastorat. Foto: SVT

– Jag tror inte att det är någon dramatik som förändrar siffrorna, men förhoppningsvis får vi lite bättre valdeltagande, säger Lars Johansson (S), ordförande i valnämnden i Kristinehamns pastorat.

Valdeltagande i kyrkovalet 2013

Visa

Högsta

Kyrkofullmäktige i Lysviks församling 24,8%

Kyrkofullmäktige i Brålanda pastorat 21,6%

Kyrkofullmäktige i Högsäters pastorat 21,3%

Kyrkofullmäktige i Ekshärads församling 20,2%

Kyrkofullmäktige i Nordmarkens pastorat 17,1%

Kyrkofullmäktige i Färgelanda församling 16,8%

Kyrkofullmäktige i Dals-Eds församling 16,4%

Kyrkofullmäktige i Sunne pastorat 16,1%

Kyrkofullmäktige i Norra Råda-Sunnemo församling 15,0%

Kyrkofullmäktige i Säffle pastorat 15,0%

Lägsta

Kyrkofullmäktige i Hagfors-Gustav Adolfs församling 9,5%

Kyrkofullmäktige i Nor-Segerstads församling 9,7%

Kyrkofullmäktige i Karlskoga församling 9,8%

Kyrkofullmäktige i Kristinehamns pastorat 10,4%

Kyrkofullmäktige i Storfors församling 10,9%

Kyrkofullmäktige i Steneby pastorat 11,2%

Kyrkofullmäktige i Åmåls församling 11,7%

Kyrkofullmäktige i Filipstads församling 12,2%

Källa: Svenska Kyrkan

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer