Göteborgs hamn. Foto: TT

Lagändring möjlig efter hamnkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen öppnar för att begränsa konflikträtten bland annat med anledning av konflikten i Göteborgs hamn. Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ska en utredning tillsättas inom kort för att se över delar av lagstiftningen.

-Jag har haft anledning att fundera på den situation och den konflikt som nu är i Göteborgs hamn, säger Johansson, som i dag bland annat besökt just hamnen.

-Då har jag kommit fram till att lagstiftningen inte är optimalt utformad.

Långvarig konflikt mellan parterna

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM Terminals i Göteborgs containerhamn har pågått en längre tid. Saken kompliceras av att det redan finns ett kollektivavtal, men bara med Transport.

-Det ska utredas relativt smalt och handla om situationer där stridsåtgärder vidtas i annat syfte än att uppnå kollektivavtal, och frågor där det finns konkurrens mellan kollektivavtal och där parterna inte lyckas komma överens, säger Ylva Johansson.

-Det kan handla om inskränkningar i konflikträtten för att den svenska modellen ska fungera fullt ut och då är jag bereda att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.