Foto: SVT

Mjölkbönder lämnar Arla

Uppdaterad
Publicerad

Över 80 mjölkbönder har anslutit sig till leverantörsföreningen Glada bonden, som ska konkurrera med Arla.

Verksamheten beräknas starta i början av nästa år, tror mjölkbonden Stefan Gård från Säffle, som leder kampen för ökad lönsamhet.

– Föreningen är till för att främja mjölkbondens ekonomi helt enkelt. Det är det vi är ute efter, och kunna sätta priset själva, och inte anförtro sig åt någon annan, utan vi sätter det pris vi behöver ha för att överleva.

Stefan Gård anser att läget i dag är katastrofalt.

– Det blöder i mjölkföretagen idag. Vi måste göra någonting åt det.

Vill slippa mellanhänder

Medlemsavgiften för att uppstarsskedet ska kunna klaras av är 40 000 kronor. Ambitionen är att att mjölken ska säljas direkt till livsmedelskedjorna och mellanhanden därmed slippas .

– Vi har pratat med livsmedelskedjor och det är nytt för dem också, så det är klart att de kanske var lite frågande i början, till varför vi gjorde det, men när vi förklarade varför vi gör det här så är de mycket intresserade. Sedan sitter de på kontrakt och så vidare, så det kommer att ta en tid innan vi kommer igång med det här, säger Stefan Gård till SVT Nyheter Värmland.

Inget hot

Arlas styrelseordförande Åke Hantoft ser inte föreningen som ett hot.

– Det är ju ett försök att hitta någon detaljerad marknad och vi vet att mjölkbönder vill ha mjölken hämtad varannan dag året om, och vill också ha betalt två gånger i månaden för sin mjölk. Där är säkerheten och tryggheten i Arla fantastiskt mycket större än att ge sig ut i ett vågspel i en kortsiktig leverantörsförening, menar han.

Men Tomas Sjölander, VD för Konsum Värmland, tycker att initiativet är intressant, och ser med spänning fram emot vad det kan bidra till.

– Det är intressant för Konsum Värmlands del att vara en del i att kunna få fram värmländsk mjölk, för jag tror att det är någonting som skulle uppskattas av konsumenterna. Och vet vi att den marginalförstärkning som blir på priset, kommer bönderna till godo, så är det klart att det är väldigt intressant för Konsum Värmlands del, säger Sjölander.

Fritt land

– Det fattas ungefär en krona per kilo mjölk och på en normalgård idag, som levererar 700 000 kilo mjölk, så innebär det ett inkomstbortfall på 700 000, och det klarar nog ingen av under någon längre period i alla fall, menar Stefan Gård.

– Nu lever vi ju i ett fritt land, så det är ju upp till var och en att försöka hitta utvägar för att sälja sin mjölk. Inom Arla så är vi säkra på att det långsiktiga alternativet Arla är bättre än en kortsiktig leverantörsförening, hävdar Åke Hantoft, styrelseordförande för Arla.

Tanken är att samtliga mjölkbönder i Sverige, oavsett storlek eller geografiskt läge, ska kunna vara med i föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.