Lars Holmgård, lagman och chef för Värmlands tingsrätt Foto: SVT

Lagman prickas efter fel – fällde istället för att fria

Uppdaterad
Publicerad

Lars Holmgård, lagman och chef för Värmlands tingsrätt, varnas av Statens Ansvarsnämnd efter att en man som friats från ett trafikbrott felaktigt dömdes i den skriftliga domen. Justitiekanslern (JK) utredde händelsen för misstänkt tjänstefel men lade ner utredningen mot Holmgård.

Statens Ansvarsnämnd ger lagmannen en varning. Holmgård slog tidigare larm om den höga arbetsbelastningen på Värmlands tingsrätt.

– Det är en väldig masshantering vid domstolen och ibland är det tyvärr oundvikligt att det blir fel. Det är högt tempo men felen som blir är ofta lätta att rätta till. Så var det i det här fallet. Det var oaktsamt av mig – det får inte bli fel, sa Lars Holmgård tidigare till SVT.

Anmälde själv felet

Enligt Statens Ansvarsnämnds beslut vidtog lagmannen omedelbart åtgärder för att rätta till situationen och han anmälde själv det inträffade till Domstolsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer