Foto: SVT

Läkare larmar om ohållbar situation

Uppdaterad
Publicerad

Läkare på vårdcentralen Gripen i Karlstad larmar i ett brev till landstingsledningen om en ohållbar arbetssituation. Enligt läkarna är läget så allvarligt att patientsäkerheten hotas.

I brevet skriver läkarna bland annat att:

”Läkarbemanningen på Gripen är nu på en så låg nivå att kvarvarande läkare inte klarar att utföra sina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid. Bemanningen är låg under hösten och ser ut att ytterligare förvärras efter nyår. Om arbetssituationen för de kvarvarande läkarna inte förbättras finns en stor risk att ytterligare läkare slutar. Gripen kan inte längre uppfylla kravspecifikationerna för ST-läkare”

– Vi måste ta allvarligt på kritiken, säger Tobias Kjellberg hälso- och sjukvårdschef på landstinget Värmland.

LÄS MER: Fler tider att boka själv på webben

Först till kvarn vid webbokning

Läkarna är också kritiska till systemet med webbokning. Enligt brevskrivarna förmår inte systemet med patientbokning via webb prioritera resurserna på ett bra sätt eftersom det blir först till kvarn som gäller.

– Patienter måste kunna påverka sin kontakt med läkare, men det är givetvis inte bra om vården påverkas negativt, Tobias Kjellberg hälso- och sjukvårdschef på landstinget Värmland.

Kräver en förändring

Sammantaget kräver nu läkarna på Gripen att nuvarande arbetssätt måste förändras, framför allt vad gäller webbokning och öppen mottagning.

I vår sändning 18.30 kommer hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg till studion för att svara på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.