Foto: TT

Läkare skrev ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare

Publicerad

En Karlstadsbaserad läkare föreslås nu få tre års prövotid efter att ha skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare – varav en avled när han bodde hos läkaren.

Det är Inspektionen för vård och omsorg som i en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beskrivit hur läkaren under en tid skrivit ut olika narkotikaklassade läkemedel till missbrukare: ”NN har varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke och oskickligheten kan befaras få betydelse för patientsäkerheten”, skriver IVO i anmälan.

En av patienterna fick också hyra ett rum av läkaren – ett rum i vilket patienten bara efter ett par dagar hittades avliden. Läkaren har kring detta påtalat för IVO att så som denne mindes det hade patienten hållit sig till den dos läkaren ordinerat, samt att patienten var inbokad till en annan läkare för vidare behandling.

Läkaren har också under perioder skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till sig själv, uppger IVO i anmälan.

Nu ska HSAN ta ställning till om läkaren ska få prövotid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.