Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Läkare i Värmland spränger gränsen för övertidsuttag Foto: TT/Jack Mikrut/Arkiv

Läkare i Värmland spränger gränsen för övertid

Uppdaterad
Publicerad

Förra året arbetade 46 läkare i Värmland mer än 200 timmars övertid. En av läkarna hade 404 övertidstimmar. Nu överväger facket, Läkarföreningen, att kräva skadestånd för avtalsbrott av Region Värmland.

– Det är allvarligt, säger Christofer Lindholm, ordförande i Värmlands läkarförening.

Han säger att regionen kan begära dispens på övertid upp till 350 timmar, enligt det lokala avrtalet – och i särskilda fall upp till 400 timmar.

– Det är särskilt allvarligt där vi inte har dispenser för de som kommit över 350 timmar. Vi kommer att ställa ett krav på ersättning för det, säger han.

Niclas Larsson, som är biträdande HR-chef vid Region Värmland säger att de arbetar hårt med att få ner läkarnas övertid.

– Vi jobbar aktivt med att få ner antalet, säger han.

Ännu sämre tidigare

Han pekar på att situationen varit ännu sämre tidigare år.

Arbetstidslagen säger att gränsen för övertid är 200 timmar, men Läkarföreningen har ett centralt avtal som säger att om det finns särskilda skäl kan övertid upp till 350 timmar godkännas.

I Värmland finns ett lokalt avtal som säger att regionen ska ha dispens för övertid upp till 350 timmar – och vid speciella skäl möjlighet till dispens upp till 400 timmar. Åtta av läkarna hade mer än 350 övertidstimmar 2019.

– Det är naturligtvis inte bra, säger Niclas Larsson.

– I vissa delar har vi stora bemanningsproblem, det finns vissa specialiteter där vi inte har så många som vi önskar och då blir det många timmar.

Sjukskrivningarna ökar

Christofer Lindholm säger att sjukskrivningarna bland läkare på grund av utmattning ökar.

– Det är klart att det påverkar oss att vi jobbar så mycket övertid, säger han.

Så vad krävs?

– Det krävs att vi blir fler läkare, säger han.

Enligt Niclas Larsson är det inte övertid i formell mening som byggt upp komptimmarna för läkarna, utan framförallt jour- och beredskapstid som ligger vid sidan om den schemalagda arbetstiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer