Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Georg Andén hoppas och tror att den norska gränsen kommer att kunna öpnna i sommar. Foto: SVT

Landshövdingen välkomnar nya beslut i juni

Uppdaterad
Publicerad

Georg Andrén, landshövding i Värmland, kallar situationen ”djupt allvarlig”, men välkomnar att Norges regering aviserat att restriktionerna kommer att ses över i juni.
– Reserestriktionerna ligger kvar, men man sätter också avstämningsdatum. Den 15 juni blir då ett viktigt datum, då säger man från den norska regeringens sida att man ska ta ställning till om det skulle gå att öppna gränsen på något sätt, säger han vid en pressträff.

– Det ger oss en möjlighet här i Värmland att fundera på vad vi kan göra för att skapa möjligheter för den norska regeringen att ta ett positivt beslut i den riktningen.

”Ganska positivt besked”

Även Sarah Andrén, projektledare på Visit Värmland, välkomnar den norska öppningen för att restriktionerna kan komma att ses över.

– Vi ser det som ett ganska positivt besked, att man ska göra en omvärdering den 15 juni, säger hon vid en pressträff.

– Men Norge står för ungefär hälften av alla internationella gästnätter i Värmland. Så det är klart att påverkan är stor.

Viktig fråga

Fredrik Larsson (M), ordförande för regionstyrelsen i Värmland, konstaterar att den stängda gränsen är en viktig fråga för hela regionen.

– Det är en oerhört viktig fråga för Värmland. Inte bara att det är många arbetstillfällen och mycket handel, utan även den kulturella gemenskapen vi har med våra grannar, säger han till TT.

– Konsekvensen av gränsstängningen är väldigt stor för näringslivet, för gränskommunerna och därmed också för hela Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet