Kenneth Johansson om sin tid i länet Foto: SVT

Landshövdingens porträtt avtäckt

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet lämnar Landshövdingen Kenneth Johansson sitt uppdrag, efter sex år på posten. Idag fick han avtäcka sitt porträtt.

Kenneth Johansson är en i raden av landshövdingar i residenset i Karlstad. När han summerar sin tid i länet är minnena många. En av uppgifterna minns han särskilt väl.

– Den tuffaste uppgiften var flyktingmottagandet. På kort tid tog vi emot 10 000 flyktingar i Värmland i samarbete med kommunerna och enskilda människor. Det var en stor insats, säger han.

Brinner för landsbygden

Med ett förflutet som centerpartistisk riksdagsledamot och som landshövding i ett glest befolkat län tycker han att landsbygdsfrågorna är mycket viktiga. Landsbygden måste få en sportslig chans, menar Kenneth Johansson.

– Jag hoppas att man ser vad som finns på landsbygden. Det är gemenskap och engagemang och samtidigt ska vi komma ihåg att stad och land ska gå hand i hand. Vi har idag planer på att presentera ett regionalt skogsprogram.

Av Kenneth Johanssons föregångare Eva Eriksson fick han rådet att bli mera tillgänglig för allmänheten.

– Jag är stolt över att jag öppnat residenset. Vi har haft 2000 besökare årligen i olika möten och aktiviteter. Men jag har också mött medborgare ute i bygderna, säger han.

Sjöng med Ove Törnqvist

Det finns ju också lite udda erfarenheter som han har med sig. Till exempel besöket på bondkomikerfestivalen i Munkfors där han fick sjunga ihop med Ove Törnqvist.

Snart flyttar landshövdingen och hans fru på allvar tillbaka till Falun där de tidigare bodde.

– Jag får nu bättre tid att träffa mina sex barnbarn.

Se Kenneth Johanssons porträtt avtäckas i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.