19 000 liter egentillverkad hypoklorsyra delades ut i Kristinehamn i förmiddags Foto: SVT

Lång kö till utdelningen av desinfektionsmedel

Uppdaterad
Publicerad

En lång kö med plastdunkförsedda människor väntade utanför Kristinehamnsföretaget Olssons städ när de öppnade grindarna på fredagsförmiddagen. Många ville ha gratis desinfektionsmedel.

För dagen hade de, tillsammans med företaget Anolytech, förberett för utdelning av 19 000 liter egentillverkad hypoklorsyra som är ett hand- och ytdesinfektionsmedel.

Foto: SVT
Coronaviruset i Värmland

Initiativtagare till den gratis utdelningen är Jimmy Amnéus och Patrik Olsson.

– Jimmy står för apparaten som tillverkar hypoklorsyran och vi för lokaler och personal, säger Patrik Olsson som är expert på sanering och just nu åker landet runt och utbildar företag med anledning av det nya coronaviruset.

Råd för sanering hemma i virustider

  • När du handlar: Ta med en liten flaska desinfektion och papper för att desinficera handtag på vagn/korg. Ytan skall bli fuktig för att sedan lufttorka 30-90 sekunder. 
  • Desinficera kontaktytor i hemmet: Bord, stolar, lysknappar, dörrhandtag, kylskåp samt frys, ugn, spis samt mikro, kaffebryggare samt diverse köksmaskiner, mobiler samt paddor, tangentbord, fjärrkontroll, redskap som dammsugare, sop och skyffel mm.
  • Desinficera kontaktytor i bilen: Dörrhandtag, blinkersspak, ratt, växelspak, handbroms, radio och touchskärm.

Källa: Probaco

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet