Få bostäder till salu i Torsby. Foto: SVT

Lång väntan på bostad i Torsby

Den som letar bostad i Torsby just nu kan få vänta länge. Kön till de kommunala lägenheterna är lång och mäklarna saknar hus att sälja. Samtidigt ökar befolkningen för första gången sedan femtiotalet.

Skyltfönstren hos mäklaren Åsa Karlsson i Torsby är fullklistrade med bilder av villor, torp och gårdar. Alla med ett gemensamt – den ilsket brandgula klisterlappen som signalerar att fastigheten redan är såld.

– Det är svårt att hitta ett boende i Torsby idag. Det är sällan vi får in permanentbostäder i centrum till exempel. Jag tror aldrig att vi har haft så lite till salu som vi har idag.

Lång kö för lägenhet

Bristen på bostäder är akut i Torsby just nu. Mäklarna saknar objekt att sälja, och hos det kommunala bostadsbolaget Torsby Bostäder köar 1.308 personer för en lägenhet.

– Vi kan fixa tak över huvudet inom några månader, säger bostadsbolagets vd, Håkan Laack, men då är risken att du inte blir så nöjd.

– Om vi ska tillmötesgå fler önskemål kan det dröja mellan ett halvår och ett år innan du kan få en lägenhet

Ökande folkmängd

Folkmängden i Torsby tätort har ökat de senaste åren, och förra året ökade även antalet invånare i hela kommunen – för första gången sedan 50-talet. Befolkningsstatistiken visar ett plus på 259 personer, och för första gången på 25 år bygger  kommunen nu nya hyresrätter. Just nu inleds etapp två av byggandet av sammanlagt 40 lägenheter i den norra delen av tätorten.

– Torsby är inne i en positiv spiral. Det är låg arbetslöshet och många som etablerar sig. Det finns en förväntan på att det ska finnas fler attraktiva boenden, säger Håkan Laack.

”Risk att vi förbygger oss”

Men trots uppgången finns en oro för framtiden. Många av de nya torsbyborna är nyanlända flyktingar, och frågan är vad som händer om de väljer att flytta från komunen.

– Det finns naturligtvis en risk att vi förbygger oss, men vi har försökt att avväga den. Vi har gjort noggranna analyser, men risken finns alltid.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer