Färjestad BK tog senaste SM-guld 2011, Jonas Frögren var med och firade inför storpubliken på Stora torget i Karlstad. Hör tränare Johan Pennerborns tankar om jakten på det tionde guldet i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Lång väntan på tionde guldet: ”Vet att det är efterlängtat”

Uppdaterad
Publicerad

Färjestad har de senaste åren haft en tydlig målbild om att vinna föreningens tionde SM-guld – men återigen tvingades SHL-laget kapitulera i kvartsfinal.

Frågan är när milstolpen kan uppnås?

– Jag vet att det är efterlängtat, säger huvudtränaren Johan Pennerborn.

1981, 1986, 1988, 1997, 1998, 2002, 2006, 2009 och 2011 har Färjestad vunnit SM-guld och bara under 2000-talet har herrlaget spelat final vid ytterligare fem tillfällen, senast 2014.

Men de senaste säsongerna har det varit ett svagare facit. FBK har som längst nått semifinal, 2019 då laget åkte ut mot Djurgården, men annars har de åkt ut antingen i åttondels- eller kvartsfinal.

Faktorer bakom guldtorkan

Huvudtränaren Johan Pennerborn hoppas att det kan bli verklighet inom kort – men betonar också att kampen i toppen av SHL hårdnar för varje år. Enligt Pennerborn finns det även en tung faktor till att Färjestad inte lyckats gå hela vägen sedan 2011, att de tappat många tongivande spelare.

Se hans tankar om jakten på det tionde guldet i klippet här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.