Tullverkets beslag i Eda kommun i januari i år har ett gatuvärde på 30 miljoner kronor. På bilden syns delar av beslaget. Foto: Tullverket

Långa fängelsestraff för narkotikasmugglare

De två män som tidigare i år åtalades misstänkta för att ha smugglat in flera kilo heroin, kokain och hasch i Sverige har fått sin dom.

De två männen, två kusiner som i dag är 27 och 33 år gamla, döms av Värmlands tingsrätt till åtta respektive tio års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling.

SVT Nyheter har tidigare berättat om hur männen greps efter att ha stoppats av tullpersonal i Eda kommun. I en av bilarna som männen färdades i upptäcktes rejäla mängder narkotika – tio kilo heroin, sju kilo kokain och nära två gram hasch – men först efter att man lyckats hitta lönnfacket.

– Bilen hade en elektronisk öppningsmekanism på växelspaken som kunde fälla upp de två framsätena, sa åklagare Stefan Wessberg till SVT tidigare i år.

LÄS MER: Chilla sniffade upp rekordbeslag

Männen har under utredningen erkänt att de innan, eller under, resan mot Sverige bestämt sig för att frakta narkotika till Norge. I Eda tog sedan resan slut efter att man stoppats i en tullkontroll.

De båda männen även till utvisning och förbjuds att återvända till Sverige.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer