Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Erika Karlsson berätta i klippet hur den större rovmärlan skulle kunna påverka i Vänern. Foto: SVT

Länsstyrelsen på jakt efter fruktat kräftdjur i Vänern

Uppdaterad
Publicerad

Killer shrimps, eller större rovmärlor som de heter, har redan tagit över Vättern och nu oros bland andra länsstyrelsen i Värmland för att den större rovmärlan ska komma in i Vänern också.

– Det skulle vara förödande, säger Erika Karlsson, samordnare för invasiva arter i sötvatten vid länsstyrelsen i Värmland.

Efter att den större rovmärlan hittades i Vättern förra året är oron nu stor för att den även ska ta sig till Sveriges största insjö. Arten har sitt ursprung i Kaspiska havet och har troligen tagit sig till Europa, där den skapat stora problem, via båtar och fiskeutrustning.

– Finns den i Vättern så kan det finnas i Vänern, Vänern är också ett populärt vatten att vara i som turist, sportfiskare och kanotist, säger Erika Karlsson, som den här dagen inventerar vid Strandudden Nedre i Kristinehamns skärgård.

När den väl kommit in i ett vatten finns i stort sett inga åtgärder att vidta.

– Det går att torrlägga om det skulle vara ett väldigt litet och väldigt isolerat vatten, men det går ju inte med Vänern, säger Erika Karlsson.

Istället ligger fokus på att informera båtägare och allmänhet om vikten av agera innan man byter vatten.

Hör Erika Karlsson berätta i klippet hur den större rovmärlan skulle kunna påverka Vänern.

Så undviker du sprida större rovmärla

TÖM ut allt vatten från din båt eller utrustning innan den flyttas

TVÄTTA båtar och utrustning från växtdelar, djur och sediment innan du flyttar dem till ett nytt vatten

TORKA utrustning som dykardräkter, badleksaker, fiskeredskap, båtar och annan utrustning innan du flyttar dem till ett nytt vatten. Det räcker att de får lufttorka ett par dagar

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.