Lärare manifesterade för en bättre skola

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen genomförde Lärarförbundet en manifestation i Karlstad. Syftet var att uppmärksamma arbetsmiljön i skolan och att många utbildade lärare valt att arbeta med någonting annat. Manifestationen gjordes tillsammans med Dansstudion i Karlstad– som gestaltade lärarnas situation med dans.

Var femte lärare i Karlstad, 461 stycken, arbetar som någonting annat än lärare, uppger Statistiska centralbyrån (SCB). Enligt arbetsmiljöverket slarvar 9 av 10 skolor med arbetsmiljön, och majoriteten av de lärare som övergett yrket anger en för hög arbetsbeslasting som orsak.

– Orsakerna är arbetsbelastningen och lönen, många frågar sig om det är värt att ha det så här stressig på jobbigt och inte få det man vill i plånboken, säger Pontus Larsson, vice ordförande för Lärarförbundet i Karlstad.

”Kris i skolan”

Lärarförbundet fick hjälp av Dansstudion i Karlstad och på Soltorget gestaltades lärares arbetssituation med stressade fötter och böcker som slängdes i marken. Syftet med manifestationen var att få fler människor uppmärksamma på vad Lärarförbundet i Karlstad kallar för en kris i skolan.

– Situationen är akut, och det kommer bli ännu mer akut om några år, säger Pontus Larsson.

Enligt Lärarförbundet kommer arbetsbelastningen locka allt färre in i yrket.

– Vi måste ha lärare som utbildar framtidens unga. Men det kommer bli svårt att få unga att vilja studera till lärare på grund av hur arbetssituationen ser ut. Vi hoppas att många fler ska förstå att skolan är viktig att satsa på.

Outbildad personal

Bristen på utbildade lärare gör att outbildad personal anställs. Av de 16 500 som nyanställdes i Sverige 2016/2017 saknade mer än hälften korrekt utbildning. Lärarförbundet poängterar att det blir konsekvenser längre ned i kedjan, särskilt i undervisningens kvalité.

– Undervisningen blir inte som den ska, eftersom det är svårt att få behöriga lärare. Konsekvensen blir att det utbildade lärarna får täcka upp för de outbildade, de får göra både sitt eget jobb och delar av någon annans, säger Pontus Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.