Laxodling för 90 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Fortum satsar mellan 80-90 miljoner på en ny kompensationsodling för lax i Forshaga. Tanken är att anläggningen ska försörja hela Värmland med laxyngel – och samtidigt bli en turistattraktion.

– Det är en långsiktig satsning för att säkerhetställa odlingsverksamheten så att den fungerar bra – idag och i framtiden, säger Tomas Utter, projektledare på Fortum till SVT Nyheter Värmland.

Först i Sverige

Redan nästa sommar vill man påbörja arbetet med en hypermodern kompensationsodling för att föda upp laxyngel. Man vill placera anläggningen intill forsen vid den gamla Forshagakanalen och tanken är att den ska locka turister. Det blir glasväggar så att besökarna kan gå runt och titta på fisken och odlingen med ett cirkulerande vatten- och reningssystem blir den första i sitt slag i Sverige.

– Det finns sådana här anläggningar i Tyskland och Danmark, men Forshaga blir först i Sverige, säger Tomas Utter.

Projektet är fortfarande i sin linda. Fortum måste bland annat söka tillstånd i Mark- och miljö domstolen, kommunen måste göra om detaljplanen för området och så ska de omkringboende tillfrågas.

Ska ersätta gammal odling

– Det är ett spännande projekt, i och med att det är en stor satsning som kan bli en stor turistmagnet för Forshaga säger Urban Ledin, miljöchef i Forshaga.

Laxodlingen i Forshaga är tänk att ersätta den gamla som i dag finns i Gammelkroppa.

– Innan alla beslut är fattade så vet vi ju inte riktigt vad som kommer att hända med Gammelkroppa. Det kanske finns några andra intressenter som är villiga att ta över verksamheten i Gammelkroppa för någon annan typ av odling, säger Tomas Utter.

Kompensationsutsättningar av lax och havsvandrande öring görs för att ersätta fisket för det produktionsbortfall av lax och havsöring som utbyggnaden av vattenkraften har inneburit.

Utbyggnaden av våra älvar och vattendrag har medfört att lax och havsöring inte längre kan nå sina ursprungliga lek- och uppväxtområden. Som kompensation för denna skada är vattenkraftbolagen ålagda att odla och sätta ut öring och lax i dessa älvar.

De odlade fiskarna vandrar efter utsättningen, precis som vildproducerad fisk, ut i hav eller sjö för tillväxt.

Källa: www.svensktvattenbruk.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer