Foto: SVT

Leandersson klar för IF Göta

Uppdaterad
Publicerad

Orienteringsvärldsmästaren Jonas Leandersson satsar vidare inom friidrotten. Idag presenterades han som IF Götas senaste värvning.

– Glädjen och motivationen behövde en kick, säger Johan Leandersson.

Jonas Leandersson är född och uppvuxen i Karlstad, har tävlat för OK Tyr men de senaste tio åren har han tillbringat utanför länet. Om att börja tävla för Göta säger han:

– Verkligen kul att komma hem till Karlstad igen.

Internationella elitorienteringen bakom sig

Det var inte så länge sedan som han meddelade att han lägger den internationella elitorienterar karriären bakom sig. Han har tre VM-guld i stafett och ett individuellt på meritlistan.

– En sak som lockar är att få testa mina vingar och se vad jag kan göra och att jag får springa några av de här loppen som jag inte fått springa tidigare. Jag har tränat ganska mycket friidrott för att bli så bra som möjligt inom orienteringen men jag har alltid fort välja bort det när det har krockat, säger han.

Han kommer fortfarande att ha ett ben kvar i orienteringen hos sin nuvarande klubb, Södertälje-Nykvarn och någon flytt till Värmland är inte aktuell.

Siktar på längre distanser

Inom friidrotten det de lite längre distanserna som han kommer att springa: från 3000 meter upp till halvmaror.

– Jag ser mig själv framförallt springa SM för Göta och det är alltid kul att mäta sig med de bästa i Sverige och springa om medaljer. Så har vi Lidingöloppet där vi har några orienterare som gjort riktigt bra tider. Får jag till förberedelserna så kan det bli spännande att se vad jag kan göra.

Och så finns det ett lopp till där han han gärna ställer sig överst på prispallen:

– Det skulle vara väldigt häftigt att vinna Karlstad stadslopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.