Foto: TT

Ledig polis ingrep vid rån i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig pojke greps under lördagskvällen av en ledig polisman efter att ha försökt råna ett äldre par i centrala Karlstad.

17-åringen följde efter kvinnan och mannen, som båda är i 60-årsåldern, och försökte genom våld och hot först tvinga till sig parets bil.

Försökte sparka

Enligt polisen slängde han sedan ner kvinnan på marken och försökte sparka henne. Han försökte också sparka mannen i huvudet, men mannen lyckades ducka undan. 17-åringen krävde då att få deras mobiltelefoner.

Enligt polisen upplevde paret situationen som mycket hotfull och skrämmande.

Tumult vid gripandet

En ledig polis som gick förbi av en slump och ropade att han var polis. 17-åringen försökte fly men polismannen lyckades springa ikapp och få ner honom på marken i väntan på förstärkning.

– Det blir ett visst tumult vid gripandet men han är inte misstänkt för våldsamt motstånd. Polismannen legitimerade sig ju inte utan skrek bara att han var polis, säger polisens presskommunikatör Mats Öhman.

Släppt på fri fot

När 17-åringen identifierats släpptes han på grund av sin ringa ålder.

– Han är misstänkt för försök till rån. I och med att han är under 18 år så måste det finnas synnerliga skäl för att anhålla. Utredningsläget är så pass gott med berättelser från vittnen och den polisman som ingrep så det bedömdes att han inte kunde förstöra utredningen på något sätt, säger Mats Öhman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer