Desa träleksaker återkallades efter att Konsumentverket provat leksaken i sitt testlaboratorium och funnit att den inte uppfyller säkerhetskraven. Foto: TT

Letar farliga leksaker hos knallar

Uppdaterad
Publicerad

Farliga och förbjudna leksaker dyker varje år upp på marknader runt om i landet. Därför genomför Konsumentverket nu kontroller i samarbete med konsumentvägledare.

Idag är det Oxhälja i Filipstad som får besök. Konsumentverket, som granskat utbudet på marknader sedan 2004, varnar för att farliga och förbjudna leksaker kan finnas bland varorna.

Bryr sig inte

– Det beror på att många knallar som säljer leksakerna har dålig kunskap om produkterna och reglerna för leksaker. Ibland kan det också vara mindre nogräknade säljare som inte verkar bry sig om riskerna med produkterna, uppger Konsumentverket.

– Kontrollerna är viktiga. Vi informerar om regler och säkerhetsrisker och kollar också vilka leksaker som säljs, säger Lena Bergman Bokvist, utredare på Konsumentverket.

Granskar utbudet

Men fortfarande dyker farliga leksaker upp. Därför fortsätter konsumentvägledare runt om i landet att granska utbudet tillsammans med Konsumentverket.

De två branschorganisationerna Torg- och marknadshandlarnas ekonomiska förening (Tomer) och Marknadsarrangörernas förbund (MAF) samarbetar med myndigheterna, bland att med att förbättra informationen till knallarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer