Foto: Rino Rotevatn/SVT

Levande klassisk musik körs ut på cykel

Publicerad

När coronapandemin slog till lamslogs stora delar av kulturverksamheten i Sverige. Men när inte publiken längre kommer till kulturutövarna bröt ett par klassiskt skolade karlstadsmusiker ny mark.

– Många i riskgrupperna får ju mat utkörd nu. Då tänkte vi: Varför inte musik? säger flöjtisten Cecilie Sejrup Højgaard Clausen.

Vi träffar paret Cecilie Sejrup Højgaard Clausen och hennes make Jesper i parets trädgård i en stadsdel i Karlstads utkanter. Cecilie arbetar som frilansande musiker och på kulturskolorna i Kil och Arvika. Jesper är klarinettist i Värmland operas orkester. Tillsammans födde de idén om att köra ut levande klassisk musik på beställning.

– Många konserter och musikevenemang har ju ställts in nu så det här är ett sätt att komma ut med den klassiska musiken, säger Cecilie.

Coronaviruset i Värmland

Väderbundet

På infarten till parets villa står den danska lådcykel som paret använder som transportmedel när de levererar levande klassisk musik.

– Vi blir ju beroende av fint väder eftersom instrumenten inte tål regn men vi vill göra det klimatsmart.

I klippet ovan får du höra när paret spelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet