Lex Maria-anmälan efter dödsfall på äldreboende i Forshaga

Publicerad

Hemsjukvården i Forshaga har lämnat in en anmälan till IVO enligt Lex Maria efter att en patient avlidit på ett äldreboende i kommunen.

Det var i mars 2021 som en patient med försämrat allmäntillstånd erbjöds gröt med krossat läkemedel. Patienten får regelbunden tillsyn. När tillståndet försämras ytterligare tillkallas ambulans och sjuksköterska, men patientens liv går inte att rädda.

Det visade sig att patienten satt i fel strupe och fått vätska i lungorna.

”Ser allvarligt på det som hänt”

Kommunen har gjort en Lex Maria-anmälan till IVO efter händelsen.

– Vi ser allvarligt på det som hänt och vi jobbar med åtgärder, utbildning av personal och genomgång av den rapporteringsmodell vi använder, säger Patricia Henriksson, tf vård- och omsorgschef.

I anmälan nämns missbedömning av situationen och bristande kommunikation som tänkbara orsaker?

– Det är många led när man hamnar i en sådan här incident. Vi måste säkerställa personalens kompetens och den rapporteringmodell vi använder. Hur kan vi tänka, vad kan vi göra bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.