Foto: Boo Gunnarsson, Visma

Lillerud bäst på ung företagsamhet

Uppdaterad
Publicerad

Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad har utsetts till årets UF-skola 2019 och är därmed bäst i landet när det gäller att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Igår kväll tog en nöjd rektor emot Vismas pris.

 – Det är ju fantastiskt att få den uppskattningen för det jobb vi gör, säger rektor Anders Westlund.

I sin motivering betonar juryn särskilt Lillerudsgymnasiets tydliga struktur och individanpassning som skapar bästa möjliga förutsättningar för varje elev att utvecklas i sitt företagande.

– Framgången beror mycket på ett lärarteam som jobbar väldigt bra och ambitiöst tillsammans och lyckas motivera eleverna att ta UF-företagandet på allvar och att ha kul och göra bra företag, säger rektorn.

Vinstvärdet en kvarts miljon

Priset är reklamtid i TV4 värt en kvarts miljon kronor och hjälp från en mediabyrå att skapa en reklamfilm.

– Vi ska göra en reklamfilm om skolan och skolans utbildningar som kommer sändas fram i vinter. Vi får väl lägga det intill Bonde söker fru eller något som passar oss, säger Anders Westlund. 

Vad för det här med sig förutom prispengarna och äran?

– Att vi blir ännu mer peppade att jobba ännu mer och bättre med UF. Det känns betydelsefullt, säger Anders Westlund.

Det är fjärde året i rad som Lillerudsgymnasiet blir utsedda till Värmlands bästa UF-skola och företagandet ligger högt på deras agenda enligt rektorn. Man känner också en förväntan från branschen att eleverna ska vara förberedda att bli företagare.

– Det är viktiga kunskaper att ha med sig i livet för eleverna.

Flera värmländska vinnare

Det var dock inte bara Lillerudsgymnasiet som tog pris bland de deltagande värmländska skolorna. Stjerneskolan i Torsby  tog hem priset för årets bästa årsredovisning, Forshagaakademin vann pris för årets monter och Fria läroverken i Karlstad knep topplaceringen för årets tjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.