Foto: TT

Livsfarlig bilist åtalas

Publicerad

Mannen är misstänkt för att ha kört bil i 150 km/h på cykel- och gångvägar utanför en skola samtidigt som det pågick en skolavslutning. Grov vårdslöshet i trafik är bara en av många åtalspunkter mot en man i 50-årsåldern. Bil- och MC-stölder, rattfylleri och narkotikabrott finns också med i åtalslistan på sammanlagt 12 punkter.

Mannen ska enligt åtalet vid minst fyra olika tillfällen sedan januari i år ha varit nära att orsaka allvarliga olyckor. Nu sitter han häktad.

I februari körde 50-åringen på en parkeringsplats på Storgatan i Forshaga med en bil i dåligt skick. Bland annat hade byggplast fått ersätta rutan på förarsidan. När en ledig polisman försökte stoppa honom ska han ha lagt i en växel och gasat på. Polismannen lyckades dra i handbromsen, men 50-åringen fortsatte att gasa bilen som då spann och gick i en båge på parkeringen med polisen delvis hängande i och utanför bilen. Först när mannen fick motorstopp blev det också stopp på färden.

Körde bil på cykelväg

Vid flera av tillfällena ska mannen ha varit narkotikapåverkad. Bland annat en dag i slutet av april när han körde bil i hög fart på en cykelväg i centrala Karlstad. Färden fotsatte sedan i stadsdelen Viken och flera bilar fick tvärbromsa för att inte krocka med honom. En bilist fick enligt åtalet köra upp på en trottoar för att undvika kollision.

I slutet av maj ska 50-åringen ha gett sig narkotikapåverkad iväg på en färd genom Sunne, Forshaga och Munkfors. När polisen försökte stoppa honom körde han iväg i hög fart på en smal väg med rullgrus och många skarpa kurvor och backkrön utan fri sikt. Till sist ska han ha krockat med en annan bil. Bilisten han krockade med fick lindriga skador.

Körde snabbt förbi skola

I juni var det dags igen. I samband med att en polis försökte stoppa honom ska han ha accelererat i hög fart på cykel- och gångvägar och passerade bland annat en skola där det pågick en skolavslutning och många barn var i rörelse. Enligt åtalet var hastigheten mellan 90 och 150 km/h. Trots mycket trafik fortsatte mannen sin färd genom Kil utan att sänka farten eller se sig omkring i korsningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer