Lovande pianist från Riga i Arvika

Uppdaterad
Publicerad
Glafsfjordens musikfestival börjar i morgon. Det är andra året den här vinterfestivalen hålls på Ingesund och i år blir det storsatsning på barn.

Modest Mussorgskijs slitstarka pianoverk ”Tavlor på en utställning” blir som ett ledmotiv för Gralfsfjordens musikfestival, som börjar i Arvika i morgon.

– Det är en stor festival med kvällskonserter för vuxna, säger festivalledaren Jon Dahlkvist. – Men vi gör också konserter speciellt för barn och unga och idén kom upp att alla barn här i Arvika ska få komma och lyssna på det här. Vi ska göra fem skolföreställningar för uppemot tusen barn. 

Så nu ska tusen arvikabarn få möta tavlorna, men i ny skepnad där en ung lettisk pianist får sällskap på scen av stråkorkester, dansare och nymålade bilder av Ane Gustavsson.

– Men vi kommer också att ha många unga artister på scen, säger Jon Dahlkvist. Vi kommer att ha en femtonårig violonist, en sjuttonårig trumpetare och en 21-årig pianist.

Den unge pianisten Daumants Liepiņš från Riga i Lettland besökte Glafsfjorden-festivalen redan i fjol och spås en lysande framtid på världens konsertscener.

– Ibland erbjuds konsertpianister instrument, som är inte är så bra, men flygeln i Arvika är en av de bästa jag spelat på, säger Daumants Liepiņš.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer