Vallskörden väntas bli god i år. Foto: SVT

Lovande prognos för de värmländska skördarna

Uppdaterad
Publicerad

Prognosen för de värmländska skördarna ser bra ut. Efter förra årets torka, som tömde alla lager, har läget stabiliserats och nu ser det ut som att man kommer kunna bygga upp lagret igen.

− Höstgrödorna har haft en bra resa sedan sådden i höstas och spannmålen står fint på fälten idag. Det kom välbehövligt regn på de flesta håll efter att lantbrukarna lagt ut den första givan med näring i form av kväve och spannmålen fick därmed fatt i näringen i tid för att kunna utvecklas bra, säger Bengt Karlsson, regionchef för region Väst på Lantmännen.

Svamp ett möjligt hot

Bönderna kunde genomföra höstsådden förra året helt enligt plan, vilket resulterade i en stor sådd. Och äntligen blev vädret gynnsamt, vilket gjorde att grödorna växte väl och dessutom klarade vintern bra. Och även för vårsäden ser det nu lovande ut.

− Juni månad var fuktig och varm vilket gynnade svamputvecklingen i grödorna vilket till viss del kan ha påverkat skördepotentialen negativt. I övrigt är förutsättningarna bra och händer det inget extraordinärt den närmaste tiden bör vi kunna få en bra skörd både i Värmland och Västra Götaland, säger Bengt Karlsson.

”Kan bygga upp ett lager”

Vad gäller vallskörden, det vill säga skörden av högt gräs som ska bli djurfoder, är prognosen god även där. Den första skörden genomfördes i början på sommaren och visade sig hålla god kvalité och regnet som fallit sedan första skörden har gynnat återväxten.

− Vallarna är beroende av regelbundna regn under hela sommaren för att kunna växa till sig innan det är dags att ta nästa skörd. Många av lantbrukarna i vårt område har inga lager grovfoder kvar efter fjolårets torka. Vi håller därför tummarna för att vi ska få riktigt bra andra- och tredjeskördar för att kunna bygga upp ett lager igen, säger Bengt Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.