Lukas berättar – hemligheten för att få till den perfekta konstsnön Foto: SVT

Lukas byggde egen snökanon

Uppdaterad
Publicerad

14-årige Lukas Jonsson i Årjäng älskar skidåkning och snö. Problemet är att det inte är så särskilt snösäkert om vintrarna i Årjäng, därför fixade han en egen snökanon.

– Mitt mål när jag blir större är att ha egen slalombacke och snöanläggning.

För två år sedan började Lukas Jonsson testa och utveckla sin egen snökanon. Efter mycket experimenterande med högtryckstvätt, kompressor, slangar och munstycken har han nu två fungerande snökanoner hemma i familjens trädgård.

– Jag åker ju längdskidor och då vill jag kunna träna och det är ju inte så mycket natursnö nu på vintern, berättar Lukas.

Målet att ha en skidbana utanför huset klar till julafton Foto: SVT

Slangar som klarar trycket

Han har googlat och letat information på Youtube. Delarna har han beställt på nätet och det svåraste har varit att hitta slangar som klarar högt tryck.

Och han beskriver hemligheten bakom att göra bästa konstsnön.

– Det gäller att få vatten under högt tryck genom munstyckena så det blir bra iskristaller som sedan fryser av luften, berättar Lukas Jonsson.

Skidbana klar till jul

Nu bygger han upp ett berg av snö som han skyddar under en presenning. Om inte plusgraderna ställer till det är målet att ha en skidbana klar till julafton. Då kommer storebror hem från skidgymnasiet i Sveg och de kan åka skidor ihop.

När Lukas blir äldre är målet att ha en egen slalombacke och snöanläggning Foto: SVT

Nu gäller det bara att vinna kampen mot plusgraderna. För att kämpa och fixa snö när den bara smälter bort direkt är inte alltid så kul.

– Det är trist fast då ser jag fram emot nästa gång jag ska få spruta snö igen.

Och drömmarna framåt – de finns där.

– Mitt mål när jag blir större är att ha en egen slalombacke och snöanläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.