Lundsbergs skola. Arkivbild.

Lundsberg åter fall för Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Internatskolan Lundsberg blir efter uppgifter om övergrepp åter ett fall för Skolinspektionen. Myndigheten har kontaktat rektorn och krävt en redovisning.

Det är Aftonbladets uppgifter om att Lundsberg polisanmält misstänkta sexbrott på elevhemmen som fått Skolinspektionen att agera.

– Vi har haft telefonkontakt med rektorn och därefter bestämt oss för att kräva in en skriftlig redovisning. Vi vill att de ska berätta vad det är som har hänt och vilka åtgärder som vidtagits, säger Björn Persson, tillförordnad chef för myndighetens inspektionsavdelning i Göteborg, till TT.

Internatskolan Lundsberg

Gråzon

Aftonbladets nya uppgifter, publicerade i går kväll, om att en elev nyligen ska ha slagit en yngre elev med ett bälte talar för att Skolinspektionen på nytt kommer att kontakta Lundsberg. I det fallet ska Lundsberg ha avstått från att polisanmäla.

– Ja, alltså, där har vi ju en gråzon kan man säga. Om ungdomar ryker ihop och bankar på varandra så är det ingenting som polisanmäls, säger Lundsbergs vice styrelseordförande Johan von Scheele till Aftonbladet.

Skolinspektionen har en regelbunden tillsyn av Lundsberg planerad i maj, men den kan nu komma att tidigareläggas.

– Det kan ske om vi får en känsla av att vi akut måste göra något för att trycka på, säger Björn Persson.

Stängdes

Lundsberg har flera gånger tidigare granskats av Skolinspektionen och den tidigare tillsynsmyndigheten Skolverket efter uppgifter och anmälningar om pennalism. I januari 2014 dömdes två elever för vållande till kroppsskada sedan de bränt en elev med strykjärn vid en nollning. När händelsen uppdagades i augusti 2013 valde Skolinspektionen att tillfälligt stänga Lundsberg. Efter en vecka öppnades den igen sedan beslutet överklagats.

Frågan om Skolinspektionen hade rätt att fatta ett sådant beslut avgjordes i Högsta förvaltningsdomstolen. Domen slog fast att skolor har ansvar för elevernas trygghet inte bara under skoldagen utan också på elevhem och efter lektionstid.

Omskriven skola

Lundsbergs skola är en privat internatskola som ligger i Storfors kommun i Värmland.

Skolan grundades 1897 och har utbildat många kungliga och adliga.

Skolan har varit omskriven ett flertal gånger efter avslöjanden om pennalism.

År 2011 riktade Skolinspektionen hård kritik mot skolan, och beskrev hur yngre elever förödmjukas och misshandlas av äldre utan att vuxna ingriper.

Våren 2013, och efter hot om vite, avslutade Skolinspektionen sin tillsyn då den fann att skolan kommit tillrätta med problemen.

Fyra månader senare uppdagades ett nytt fall av pennalism där äldre elever hotade yngre med strykjärn. En elev brännskadades.

Skolinspektionen beslutade i det läget att tillfälligt stänga skolan.

Samma år polisanmälde Skolverket Lundsberg för misstänkt bidragsfusk. Förundersökningen lades ned då brott inte gick att bevisa.

Källa: TT:s nyhetsarkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internatskolan Lundsberg

Mer i ämnet