Eleven på Lundsbergs internatskola strax utanför Storfors åtalas nu för bland annat kränkande fotografering. Foto: TT

Lundsbergselev filmade samlag och la ut på Snapchat – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen hålls rättegången i det fall där en elev på Lundsbergs skola i Storfors misstänks ha filmat ett par som hade samlag och sedan postat filmen på appen Snapchat – där flera andra kunnat ta del av den.

Enligt åtalet var det i december förra året som eleven såg ett par andra personer ha sex i ett duschrum på skolområdet. Han ska då, från den intilliggande korridoren, ha tagit upp mobiltelefonen och börjat filma akten.

LÄS MER: Lundsbergselev misstänkt för sexbrott – smygfilmade elever

Klippet postades på appen Snapchat där flera andra personer, totalt 75 till antalet, direkt gavs möjlighet att se det. Åtminstone fem personer ska enligt åklagaren ha tittat på klippet.

Filmandet i sig har rubricerats som kränkande fotografering men att den åtalade eleven postade klippet till Snapchat gör att han också åtalats för grovt förtal:

Genom sitt handlingssätt har NN utsatt AA och BB för andras missaktning. Brottet har genom det innehåll filmen har och det omfattning den blivit spridd och även i övrigt varit ägnad att medföra allvarlig skada för AA och BB”, skriver åklagaren i åtalet.

Den åtalade mannen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.