Helena Lundgren Landin är en av årets värmländska litteraturstipendiater. Foto: SVT

Lusten till Lustenbåtarna i fokus

Uppdaterad
Publicerad

En konstvetare med stark kärlek till gamla båtar är en av årets värmländska litteraturstipendiater. Pengarna ska gå till att... renovera en gammal Lustenbåt hon hittat och köpte i somras.
– Dunket, lukten... ja, Lustenbåtarna fascinerar mig verkligen, säger Helena Lundgren Landin. 

Det började med att hon fick jobb som guide på Flottningsmuseet i Dyvelsten. Intresset blev så stort att hon till sist bestämde sig för att skriva en bok om Lustenbåtarna på Klarälven.

Skeppare och maskinist

Helena Lundgren Landin har även skepparexamen och maskinistexamen och arbetar till vardags med underhåll av gamla flottningsbåtar. Utöver det reser hon runt och håller föredrag om flottningens historia. För flottningsbåtar är ett av hennes största intressen. Boken om Lustenbåtarna har rönt stort intresse även utanför Värmland. 

– Jag är förvånad över hur stort intresset för de gamla flottningsbåtarna är även utanför länet, säger Helena Lundgren Landin.  I somras tog hennes intresse för de gamla båtarna ytterligare ett kliv. Detta då hon hittade en av de gamla Lustenbåtarna på land i Storfors. Och den var till salu.

Renoverar på fritiden

– Det är Lusten 19. Den är i väldigt dåligt skick. Det växte till och med buskar inne i båten när vi fick ta över den, berättar Helena. Nu väntar omfattande renovering av båten.

 – Vi gör det på vår fritid, så det lär dröja innan den är i körbart skick, men det vore roligt om den skulle vara klar till 2022. Då är det precis 40 år sedan hon lämnade Klarälven, konstaterar Helena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer