Branäs har stängt efter en bra säsong Foto: SVT

Lyckad säsong för Branäs

Uppdaterad
Publicerad

Annandag påsk var säsongen sista dag för Branäs skidanläggning, och ansvariga kan se tillbaka på ännu en lyckad säsong med näst intill fullbelagt boende, fyra ordentliga snöfall och kallt väder som gjort det möjligt att tillverka konstsnö hela säsongen. Nu väntar utbyggnad av anläggningen med ny nedfart och en ny lift.

– Vi är nöjda, det har varit en lång säsong med bra snötillgång. Vi hade en jättebra säsong förra året med en ökning på 14 procent. Den här säsongen var ökningen något mindre, men vi har ändå en ökning av antalet skidgäster med omkring fem procent, konstaterar Henrik Lööv, platschef på anläggningen.

Bra beläggning

Jul, nyår, sportlov har anläggningen varit fullbelagd, med bra beläggningen även de övriga veckorna.

Nu väntar utbyggnad med ny sexstolslift och ny ”blå” familjebacke. Den nya nedfarten ska byggas där länsstyrelsen tidigare stoppat en utbyggnad på grund av rödlistade arter i området, bland annat laven långskägg som har en ovanligt stor förekomst i området. Men nu har man anpassat utbyggnaden så att den kan göras samtidigt som de rödlistade lavarna i området bevaras.

Utbyggnad väntar

Men det stoppar inte där. Ansvariga på Branäs skidanläggning drömmer om att bygga ut så att anläggningen blir dubbelt så stor.

– Den nya backen byggs åt norr ner mot Branäs by, men det finns även ett ganska stort område i den södra delen av Branäs där det finns stora möjligheter att bygga ut ännu mer, säger Henrik Lööv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.