Vitryggig hackspett. Foto: Nordens Ark/TT

Lyckosam häckningssäsong för vitryggen

Uppdaterad
Publicerad

Förra året kunde inte en enda lyckad häckning för den vitryggiga hackspetten konstateras i Värmland. Desto bättre har det gått i vår för den hotade arten – och inte bara i Värmland.

2019 var det första året på mycket länge som man inte kunde konstatera någon häckning för den vitryggade hackspetten i Värmland. Men i år har det tillkommit några nya små individer efter att ett vitryggspar lyckats med häckningen. Exakt var de häckat vill inte Länsstyrelsen i Värmlands vilthandläggare av säkerhetsskäl avslöja.

– Jag kan säga så mycket som att det är på en plats någonstans längs Klarälven, säger vilthandläggare Fredrik Wilde.

Flera lyckade häckningar

Den lyckade häckningen i Värmland är en av sex i landet. De övriga häckningarna har ägt rum i Uppland, Gästrikland och Västerbotten.

– Vi är mycket glada att kunna rapportera om lyckade häckningar för denna akut hotade art, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen som driver Projekt vitryggig hackspett tillsammans med länsstyrelser, skogsägare och skogsbolag.

Runt 25 individer

Totalt i landet finns i dag endast cirka 25 vitryggiga hackspettar. Att de är hotade beror främst på att de bygger sina bon genom att hacka hål i gamla lövträd, ofta aspar, björkar eller alar, och i Sverige finns allt mindre av gammal lövskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.