• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: Jonas Eltes & Victor Falk/Visit Värmland

Lyxig utematlagning i naturreservat ska locka turister

Publicerad

Ett tjusigt träbord i naturreservatet vid Kittelfältet, ett kitchenkit för utematlagning och gourmetmenyer från stjärnkockar – det är ingredienser som Visit Värmland hoppas ska locka inte minst utländska turister att komma till Värmland.

Meningen är att besökare ska tillaga sin egen gourmetmat ute i naturen bland annat med ingredienser som går att hitta i skogen, vid fält och i sjöar.

The Edible Country kallas Visit Swedens nya koncept som Visit Värmland nu blir en del av och som ska erbjuda Sverige som den största gör-det-själv-restaurangen. En kampanj har riktats mot Tyskland, Storbritannien, USA och Frankrike.

”Inspirerande matlagning”

För Visit Värmland är det ett led i arbetet att locka internationella besökare till länet.

– Att få visa upp vår fantastiska natur, en av våra absolut största tillgångar med ytterligare en dimension, som matsal med plats för goda vänner och inspirerande matlagning, det är spännande, säger Visit Värmlands vd Mia Landin.

Bordet ska vara bokningsbart från maj till och med september.

”Redan 17 bokningar”

– Vi har redan 17 bokningar av bordet, berättar Sarah Andrén som är projektledare på Visit Värmland.

Vid en bokning får besökaren tillgång till ett kitchenkit med nödvändig utrustning och instruktioner för att tillaga rätterna i gör-det-själv-restaurangen mitt i den värmländska naturen.

Michelinkockar

De svenska Michelinkockarna Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Jacob Holmström och Anton Bjuhr, har tagit fram en meny för ”naturrestaurangerna”.

Matplatsen är ett värmländskt handgjort träbord som är placerat mitt i naturreservatet Kittelfältet på Brattforsheden. Hagfors, Filipstad och Karlstad kommun ska tillsammans med Visit Värmland skapa olika bokningsbara upplevelser för besökare vid bordet och försöker också fresta måltidsturister nationellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer