(M) vill stoppa utländska stöldligor genom utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Utländska stöldligor är ett stort problem i Värmland. Det menar den moderate riksdagsledamoten Pål Jonsson från Arvika, som nu vill ta ett krafttag mot just detta.

– När vi pratar om problemet i Värmland tror jag att det är viktigt att fördjupa det polisiära samarbetet med Norge, bland annat genom ett bilateralt avtal så att poliserna ska kunna samverka mer över gränsen och vi skulle också vilja se möjligheter till samgruppering och kanske till och med gemensamma polisstationer, i Morokulien till exempel, säger Pål Jonsson, moderat riksdagsledamot i justititeutskottet.

Vill utvisa återkommande brottslingar

Ungefär hälften av alla inbrott i Värmland begås av utländska stöldligor enligt Pål Jonsson och för att komma till rätta med det vill Moderaterna nu bland annat skärpa straffen för inbrott, se till så att straffen avtjänas i hemlandet och inte i Sverige, ge tullen utökade befogenheter och utvisa personer som begår den här typen av brott gång på gång.

– Jag tycker att om man återkommande kommer hit och begår den här typen av stölder så har man förverkat sin rätt att vara här. Det är en rimlig markering från det svenska samhället att man utvisas.

Men om en person utvisas så rekryteras antagligen någon ny i hemlandet och problemet minskar inte. Vore det inte bättre att satsa på förebyggande arbete?

– Förebyggande arbete gör jag gärna och det finns mer att göra där också, men jag tycker ändå att vi har en skyldighet att markera från samhällets sida om man gör de här återkommande brotten att man då har förverkat sin rätt att vara i Sverige, säger Pål Jonsson.

Ska höja polislönerna med 3000 kronor

Ytterligare en viktig punkt som Pål Jonsson och Moderaterna vill förbättra är polistätheten på landsbygden och de har därför satt ett mål på att det ska bli  drygt 200 fler poliser i Värmland.

Men folk vill ju inte vara poliser?

– Nej, men då gäller det att se över förutsättningarna, bland annat genom att se över lönerna. Vi vill höja polislönerna med cirka 3000 kronor i månaden. Det är en viktig markering från vår sida, säger Pål Jonsson.

SVT Nyheter Värmland har sökt socialdemokraternas Ulric Andersson, som är partidistriktets ordförande i Värmland, men han har valt att inte uttala sig om deras inställning i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.