Från Årjäng till Afghanistan och Balkan – möt officeren som blev deckarförfattare

Publicerad

Hon har varit major i Afghanistan och narkotikapolis i Stockholm. Nu har hon skrivit sin andra kriminalroman. Det var länge sedan Anna Tell bodde i Värmland men det är fortfarande Årjäng som är hem för henne.

Drömmen att bli författare har funnits länge men det var när hon jobbade i Afghanistan som hon kände att den miljön var den rätta för hennes bok, även om det som händer i boken inte är självupplevt.

– Efter att ha varit i Afghanistan kände jag att det var en miljö som skulle passa min berättelse. Jag har också tjänstgjort inom Sveriges militära utlandsstyrka på Balkan. Därför kändes det naturligt att nästa bok skulle utspela sig där.

”Prestationsångest med andra boken”

Nu är hon på ett kort besök i Värmland för att berätta om sin nya bok som kom ut tidigare i år. Handlingen i den första boken utspelade sig i Afghanistan. I bok nummer två har huvudpersonen i böckerna om förhandlaren och operatören inom Nationella insatsstyrkan Amanda Lund lämnat Afghanistan och har istället ett uppdrag på Balkan.

– Det är förstås lite prestationsångest med den andra boken. Man vill gärna göra något som är lika bra eller lite bättre än den första, vilket kan vara svårt. Fördelen är att man har en redaktör och förläggare att bolla med. Det hade jag ju inte när jag skrev den första boken, säger hon.

Skriver när barnen lagt sig

De första böckerna är sålda till flera andra länder och ett produktionsbolag har köpt film och tv-rättigheterna till den första boken. Nu jobbar Anna Tell heltid som kriminalkommissarie, har två små barn och skriver samtidigt på den tredje boken i serien.

– För mig är det avkoppling att skriva, och jag skriver när barnen gått och lagt sig och är faktiskt ganska disciplinerad när jag har en deadline. Sedan har jag också en förstående man som tar stort ansvar i hemmet, säger hon.

En del av skrivandet sker också i Värmland. Familjen har en stuga vid västra Silen i Årjäng dit hon gärna åker.

– Det är platsen jag alltid längtar tillbaka till. Det är fortfarande ”hemma” för mig. Det finns något äkta och genuint över Värmland som gör mig harmonisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer